Povestea familiei Șușman istorisită de Traian Șușman


Până la un punct, aceasta ar putea fi povestea bunicilor voștri. Priviți fotografia de mai jos. Este imaginea unor țărani din Ardeal, oameni gospodari, a căror familie a fost pulverizată de istorie. Ei au fost declarați de către regimul politic din România anilor de după război drept „chiaburi”, adică niște indivizi care ar fi avut un nivel de trai foarte ridicat, luxos, obținut prin exploatarea nemiloasă a semenilor lor săraci din comunitatea din care făceau parte. Prin asta ei ar fi făcut ca oamenii săraci să devină și mai săraci și drept urmare, ar fi acționat cu dușmănie împotriva poporului român. Așa să fi fost?
După ce existența acestei familii a fost ireparabil distrusă, Teodor Șușman și  trei dintre băieții lui au fost declarați „bandiți”, adică niște indivizi care și-ar fi jefuit semenii, i-ar fi terorizat și ar fi plănuit o lovitură de stat. Chiar credeți?

Teodor și Ecaterina Șușman

Teodor și Ecaterina Șușman

Sunt soții Teodor și Ecaterina Șușman, din satul Răchițele, din zona Huedin, Ardeal. Au avut 5 copii și șapte hectare de fâneață. Pentru prostiile debitate de propaganda statului român, acești oameni au fost omorâți, copiii lor împrăștiați în cele patru vânturi, iar casa și gospodăria lor distruse pentru totdeauna. Cadavrul lui Teodor Șușman a fost  aruncat într-o râpă pentru aproape 60 de ani. Și-a regăsit odihna într-un mormânt abia în 2011. (găsiți imagini aici)

Traian Șușman s-a născut la 1 decembrie 1925 în Răchițele, naționalitatea română, religia greco-catolică, studii: liceul; agricultor, pensionar. Membru al familiei Șușman, a făcut parte pentru scurt timp din grup. A fost arestat și condamnat la un an și jumătate de închisoare.

Interviul a fost realizat de Florin Cioșan în 24 martie 2000 în Iași și se află în Arhiva Institutului de Istorie Orală din Cluj-Napoca, având cotele 736, 737, 738 și a fost publicat în Denisa Bodeanu, Cosmin Budeancă (editori), Rezistenţa armată anticomunistă din România. Grupul „Teodor Şuşman” (1948-1958). Mărturii, editura Argonaut. Cluj-Napoca, 2004, pp. 203-222.

CAPITOLUL URMĂTOR: Interviu Traian Șușman

ÎNAPOI LA Cuprins

Acest articol a fost publicat în demnitate, Nou si interesant și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Povestea familiei Șușman istorisită de Traian Șușman

  1. olahus zice:

    Ar fi fost interesant sa pui cateva selectiuni in postul de pe blog, interviul e destul de lung. Multumesc, oricum, pentru lectura, foarte interesant.

  2. Ne-au nenorocit Ţara. De-asta am ură pe ruşi. Am fi fost azi colţul de rai al Europei. Încă am putea fi, dar suntem împiedicaţi de odraslele comuniste, deopotrivă fizice şi mentale. Acuma ne năpădesc şi maneliştii…

Lasă un comentariu