Manifest


„Istoria trebuie să meargă înainte și istoria tot cu oameni care au vorbit s-a facut, nu?” (Lucreția Jurj)

Un bun prieten remarca platitudinea vinovată a numelor de străzi din București sau din România, nume de flori, de sentimente (ridicol, nu?), de anotimpuri. Și se întreba: există vreo stradă cu numele Vasile Motrescu? Dar Gavril Vatamaniuc? Sau Toma Arnăuțoiu? Poate Teodor Șușman, măcar Elisabeta Rizea? Nici Gogu Puiu? Ion Gavrilă? Ion Paragină?

Aproape toți acești oameni au murit. Unii dintre ei au apucat să-și spună povestea, alta decât cea din declarațiile din anchete, eventual publicată la vreo editură obscură, într-un tiraj minuscul. Cine le-a citit amintirile? Cine mai citește astăzi cărți? Cum am putea ajunge online la ele? Am încercat să dau de aceste povești și să le fac accesibile pe Internet. Și pentru că poveștile contează și nu cel care le citește, am rămas o vreme anonim. Ideal ar fi ca aceste persoane să devină notorii.

Aș vrea să văd și să aud un stadion întreg strigând (și să strig și eu) numele lui Vasile Motrescu la un concert al trupei Phoenix, cu piese de pe ultimul album, compuse pe versurile bucovineanului. Ultimul album cu haiduci (Mugur de fluier II – Floare de fluier). Cu Baniciu revenit, bineînțeles :).

Aș vrea să aplaud 30 de minute alături de toată audiența la Opera Română premiera operei „La Fanciulla del West” în care Ramirez e de fapt Arsenescu, Minnie e o învățătoare din sat, iar Rance e un căpitan de securitate (să zicem Cârnu, că și-așa nu-i știe nimeni biografia). Și ca modernismul să fie maxim, numele personajelor să fie schimbate și în libret. (De ce nu? La Amsterdam s-a prezentat recent o producție a operei în decor contemporan – un cimitir de mașini, personaje marginale, iar actul III o arăta pe Minnie în chip de Marilyn Monroe sub o proiecție cu dolari care cad din cer și cu leul MGM).

Între timp am aflat că există strada Martir Spiru Blănaru în Timișoara (unde în altă parte?). Înseamnă că nu am uitat chiar tot…

O primă carte importantă de citit sau măcar de răsfoit este aceea a lui Cicerone Ionițoiu: Cicerone Ionitoiu – Rezistenta anticomunista (1946-1958).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s