Adevărata listă a lui Schindler (secțiunea România)


Pop, Nicolaie
Pop, Maria
Pop (Săileanu), Aristina

Nicolae Pop, un fermier înstărit și muncitor, trăia în satul Lăpușul Românesc, în Transilvania de Nord. După ce naziștii au ocupat Ungaria, Pop s-a oferit să o ascundă pe Hanna Marmor și pe copiii ei și să le facă rost de tot ce aveau nevoie. Dosar 7123

Restul îl găsiți în original pe site-ul Yad Vashem, al celor care au salvat evrei de la Holocaust, cu secția acestuia pentru România (Solidaritate și salvare. Români printre „Cei drepți între popoare” – documentul este disponibil online).

. Un om demn, cu valori solide, el nu s-a schimbat, iar când locul totalitarismului nazist a fost luat de totalitarismul comunist, a repetat gestul de omenie față de niște tineri studenți, umăriți de poliția politică. Această decizie de a rămâne om până la capăt i-a fost fatală.

Ce știm despre ceilalți? Cui i-a păsat vreodată?

Sporadic, apar în presă sau pe Internet diverse nume din această listă. Din păcate, numele respective sunt folosite pentru a argumenta o dezbatere, de obicei politică, și mai puțin pentru a arăta lumii speranța. Speranța că merită să crezi în umanitate, că au existat și că pot exista în continuare oameni extraordinari care nu au nevoie să li se dicteze politic ce este bine și ce este rău.

Dar cel mai interesant este acest tabel statistic:

Țara Nr. Țara Nr.
Albania 69 Japan 1
Armenia 21 Latvia 132
Austria 90 Lithuania 831
Belarus 569 Luxembourg 1
Belgium 1,612 Macedonia 10
Bosnia 40 Moldova 79
Brazil 2 Montenegro 1
Bulgaria 19 Netherlands** 5,204
Chile 1 Norway 47
China 2 Poland 6,339
Croatia 107 Portugal 2
Cuba 1 Romania 60
Czech Republic 108 Russia 179
Denmark* 22 Serbia 131
Ecuador 1 Slovakia 525
El Salvador 1 Slovenia 6
Estonia 3 Spain 6
France 3,513 Sweden 10
Georgia 1 Switzerland 45
Germany 510 Turkey 1
Great Britiain 19 Ukraine 2,402
Greece 313 USA 3
Hungary 791 Vietnam 1
Italy 524
Total: 24,355

Este vorba de numărul „Drepților între Popoare” după țară și origine etnică. Câți salvatori se bucură de recunoștința evreilor în fiecare țară.

România are 60 de oameni, mai puțin decât Republica Moldova, cu 79. Tentația este să aduni cele două numere și să compari rezultatul, 139, cu celelalte țări: cu Croația (109), cu Republica Cehă (108), cu Bulgaria (doar 19!) cu Serbia (131) și să ne simțim mândri că am salvat atâtea suflete de la moarte, mai multe decât vecinii noștri.

Un prieten apropiat mi-a spus că lista aceasta este incompletă, cazurile de români care au salvat evrei fiind mai numeroase, unele dintre aceste cazuri fiind mai semnificative decât cele din listă, cu un număr mai mare de oameni ajutați să scape de moarte. Poate că numărul trecut în dreptul României ar putea astfel să crească. Nu vi se pare ciudat că sunt mai mulți basarabeni salvatori decât români?

Sigur, va fi greu să egalăm țări precum Polonia (6 266), Ucraina (2 363) sau chiar Ungaria (764) sau Lituania (800)…

Un număr mai mare ar demonstra lumii că antisemitismul românesc ar fi exagerat de istorici, că toleranța românilor ar putea fi astfel cuantificabilă.

Așa să fie oare? Sigur, nu trebuie să generalizăm, să absolutizăm astfel de raționamente. Dar haideți să ne punem problema și altfel.

Dacă au existat zeci de salvatori asta poate însemna că au existat zeci de mii de victime. Dacă numărul salvatorilor este de ordinul sutelor… poate că  numărul victimelor este de ordinul sutelor de mii. Iar în cazul miilor de gesturi de umanitate am putea calcula pierderile de vieți operând cu milioane. Pentru că epicentrul Holocaustului a fost Polonia, unde naziștii au construit cele mai îngrozitoare lagăre de exterminare. Pentru că Ucraina, un oribil teatru de război, a fost locul în care deportările și represaliile în rândul populației civile, inclusiv a celei evreiești, a atins recorduri tragice. Dar și pentru că Bulgaria s-a opus deportării evreilor și a reușit să nu intre în acest joc sinistru de-a moartea și de-a viața în funcție de rasă.

La asta v-ați gândit vreodată? Dacă nu v-ați gândit, atunci ar fi bine să observați că evreii și țiganii deportați din România au fost împinși spre zona Transnistriei, de aceea Basarabia are un număr mai mare de cazuri de tip „Schindler” decât România.

Pe cât de mult ne poate emoționa faptul că 139 de români au decis riscând foarte mult, chiar și viața, că trebuie să rămână oameni până la capăt, pe atât de mult ar trebui să ne cutremure faptul că, oricât de cinic ar părea, au avut și de unde să salveze atâția oameni. Este o dovadă a crimei.

CAPITOLUL URMĂTOR: De ce nu s-a putut altfel?

ÎNAPOI LA Cuprins

Acest articol a fost publicat în Anunt, Nou si interesant și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Adevărata listă a lui Schindler (secțiunea România)

  1. Păi dacă ziceți că n-a fost Holocaust, atunci de la ce au fost salvați cei 400 000 de evrei? Aveți curaj, nu glumă!

  2. Zem Brevis zice:

    Lista cu victimele cotropitorilor ar trebui completată şi cu nume de unguri, de români, de polonezi. Spun asta deoarece nu numai evreii au fost victime. Este de reţinut numele acelui soldat care fiind în misiune, seara a găzduit la un evreu din Iaşi, iar peste noapte a fost ridicat de către poliţie, împreună cu toţi membrii din acea casă. Ar mai fi multe de spus dar mă opresc şi spun: domnilor nu fiţi părtinitori, nu numai evreii au suferit, nu numai ei au fost victime.

  3. Nu-l vei convinge ca realitatea istorica este de partea ta. 🙂

    • Nu. Oamenii care au convingeri definitive sunt o categorie cu care nu se poate discuta normal, mai ales că sunt într-o stare de jignire încă din naștere 🙂

      • Astazi discutam despre curajul de a fi OM ! Nu minimalizez suferinta, pur si simplu sunt lectii de viata valabile si in mileniile viitoare. E mult…e putin…fiecare am primit la nastere liber arbitru. Confirma si domnul ” zem brevis” cu toata consideratia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s